Jojo effect en kans op later gewicht verliezen

Jojo effect en kans op later gewicht verliezen

Jojo effect en gewicht verliezen


Jojo effect heeft geen slechte invloed op je gezondheid, ondanks het feit dat de gewichtsschommelingen frustrerend kunnen zijn. Je kan als  jojo diëter op lange termijn even veel afvallen als andere diëters.

Wetenschappers waren lange tijd bang dat het afvallen en weer aankomen (jojo effect) schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Een studie van het Fred Hutchinson Cancer Research Center heeft nu aangetoond dat zo’n jojdieet, geen nadelig effect heeft op je stofwisseling of op het vermogen op lange termijn te kunnen afvallen.

Een geschiedenis van ineffectief gewichtsverlies, betekent dus niet dat je nooit zal slagen om af te vallen en een gezond gewicht te bereiken. Om dat te bereiken zijn een gezond eetpatroon en regelmatige beweging van belang.

Onderzoek naar jojo effect en gewichtsverlies


De wetenschappers selecteerden vrouwen tussen de 50 en 75 jaar met overgewicht of obesitas. Zij werden verdeeld in vier groepen:
  • alleen diëten,
  • alleen sporten (vooral stevig wandelen),
  • diëten én sporten
  • controlegroep, waarbij niets aan de levensstijl veranderd werd.

  • Na een jaar bleek dat de proefpersonen uit de 1e en 3e groep gemiddeld 10 procent van hun startgewicht hadden verloren.

    Een vervolganalyse moest nagaan of vrouwen met een geschiedenis van gewichtsschommelingen (jojo effect) nadeel hadden in vergelijking met de niet-jojodiëters.

    20 procent van de  proefpersonen had een geschiedenis van jojodiëten (afvallen en aankomen van meer dan 9 kilogram bij 3 of meer diëten. 25 procent rapporteerde drie verschillende jojodiëten met een verschil van 4,5 kilogram.

    Jojo effect - de onderzoeksresultaten


    De zware jojo diëters waren gemiddeld 9 kilogram dikker aan het begin van de studie. Er was echter geen verschil in het vermogen om af te vallen of deel te nemen aan de bewegingsactiviteiten tussen de jojodiëters en degene die dat niet deden.

Er was ook geen noemenswaardig verschil bij de impact van het dieet op het gewicht, spiermassa of het  percentage aan lichaamsvet.  Ook andere factoren zoals insulinegevoeligheid, bloeddruk en hormonenconcentratie in het bloed, waren ook gelijk.

    Deze resultaten zijn, volgens de onderzoekers, zeer belangrijk, Hierdoor kunnen mensen worden aangemoedigd om toch vol te houden, ondanks het jojo effect en de eerder mislukte dieetpogingen.

    Het is aangetoond dat er een direct verband bestaat tussen obesitas en een verhoogd risico op bepaalde kankers. Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie kan 25-35% daarvan voorkomen worden door een gezond gewicht en een actieve fysieke levensstijl. Het belang is dus zeer zeker niet te onderschatten.

    Bron:HLN.be

    Wat ik mis in het artikel is de aanpak  van de onderliggende patronen en overtuigingen. Bij de jojo diëters zijn de pogingen zeer waarschijnlijk mislukt doordat men na het dieet weer terugviel in de oude gewoontes en patronen.

     

     

     
Reactie plaatsen